Dom pod lasem

Dom pod lasem

Dom Industrialny

Dom Industrialny

Dom w Krakowie

Projekt zakładał przebudowę i całkowitą metamorfozę domu z lat 50. Zmieniony został układ ścian, również nośnych, tak aby spełnić oczekiwania Inwestorów o otwartej wspólnej przestrzeni. Dom utrzymany jest w prostej stylistyce z wykorzystaniem naturalnych materiałów takich jak kamień, drewno, cegła i beton. Dominuje chłodna kolorystyka bieli i szarości. Większość mebli została indywidualnie zaprojektowana, dzięki temu idealnie wpasowują się we wnętrze. Wysokie szafki wypełniają uskoki ścian i tworzą z nimi gładką powierzchnię wprowadzając do wnętrza ład i harmonię.

Mieszkanie w Krakowie

Mieszkanie w inwestycji MLokum

Adaptacja poddasza

Adaptacja poddasza

Salon domu w Kazimierzy Wielkiej

Salon domu w Kazimierzy Wielkiej

Adaptacja poddasza w Krakowie

Adaptacja poddasza w Krakowie

Dom na Klinach

Podstawowym założeniem przy realizacji projektu było stworzenie prostego, nowoczesnego wnętrza, w którym dobrze będą się czuły zarówno osoby młode jak i starsze z problemami w poruszaniu się. Zakres prac obejmował kompleksowy projekt wnętrz wraz indywidualnymi projektami większości mebli oraz nadzór inwestorski nad pracami wykończeniowymi.

Bronowice Business Center

Bronowice Business Center showroom

Kancelaria Lawberry

Kancelaria Lawberry

Apart Hotel na Gerturdy w Krakowie

Apart Hotel na Gerturdy w Krakowie

Biuro sprzedaży nieruchomości

Biuro sprzedaży nieruchomości

Dom Art Deco

Projekt powstał jako re-aranżacja przebudowywanego domu. Nowa bryła budynku jest wyrazista, geometryczna i całkowicie nietypowa, takie też były założenia co do wnętrz. Inwestorzy są miłośnikami Mini Morris, geometrycznego wydania art deco oraz designerskich przedmiotów. Zaprojektowane wnętrze łączy w sobie wszystkie te elementy, tworząc unikalną przestrzeń zgodną z charakterem mieszkańców.

Apartament Wiślane Tarasy

Projekt powstał dla młodego muzyka. Wnętrze miało mieć męski charakter z elementami wystroju klubowego utrzymane w ciemnej kolorystyce. Inwestorowi zależało na ciekawym oświetleniu pomieszczeń. Zaprojektowane zostały podświetlane sufity oraz ścianki, świecące gabloty na kolekcjonerskie butelki, miejscami w ściany zostały wpuszczone świecące listwy ledowe. W salonie pojawiają się lampy w formie żarówek oraz przypominające talerze perkusji. Większość mebli została indywidualnie zaprojektowana, by idealnie pasować do klimatu wnętrza, w tym wieszak na ubrania w kształcie konsolety DJ`a czy podświetlany panel w kształcie gitary.

Mieszkanie Górka Narodowa

Mieszkanie utrzymane zostało w prostym, nowoczesnym stylu z nienarzucającymi się elementami dekoracyjnymi, co razem tworzy przyjemne, eleganckie wnętrze. Podczas projektowania zostały wybrane najlepsze materiały wykończeniowe, takie jak naturalne okładziny kamienne, forniry i drewno czy szklane mozaiki. We wszystkich pomieszczeniach pojawiają się podwieszane sufity z różnego rodzaju oświetleniem, co pozwala na stworzenie w danej chwili odpowiedniego klimatu.

Mieszkanie Bronowice Residence

Projekt powstał dla młodego małżeństwa, które nie obawiało się intensywnych kolorów we wnętrzu oraz kontrastowych zestawień. Założeniem było zaprojektowanie części dziennej w przytulnym stylu z wykorzystaniem elementów loftowych. W pozostałych pomieszczeniach miały dominować elementy dekoracyjne i glamour.

Mieszkanie Złota Podkowa

Układ mieszkania został dostosowany do potrzeb przyszłych użytkowników poprzez eliminację zbędnych ścian działowych. Połączenie salonu, kuchni oraz korytarza pozwoliło zarówno na lepsze wykorzystanie przestrzeni jak i poprawę warunków oświetleniowych. Wnętrze urządzone jest w nowoczesnym prostym stylu w chłodnej kolorystyce z wstawkami brązu i forniru ocieplającymi całość. Niemal wszystkie meble zostały indywidualnie zaprojektowane i dopasowane do pomieszczeń.

Mieszkanie Wola Duchacka

Mieszkanie zostało zaprojektowane dla młodego małżeństwa, lubiącego minimalizm oraz chłodne kolory. Wnętrza są jasne, proste w formie i wyrazie. Dominuje kolorystyka bieli i szarości. Przełamaniem kolorystycznym jest szkło nad blatem kuchennym o intensywnej barwie fuksji. Elementy dekoracyjne zostały zaproponowane w formie tapet z motywem drzew.

Kawalerka w Krakowie

Zadaniem projektowym była całkowita re-aranżacja niewielkiej kawalerki, gdzie na minimalnym metrażu musiały pojawić się wszystkie podstawowe funkcje mieszkaniowe oraz dodatkowo miejsce do pracy i „sala kinowa”. Zaprojektowane wnętrze jest kompaktowe i wielofunkcyjne, a dzięki konsekwencji kolorystycznej i materiałowej pozostaje spójne i czyste w wyrazie. Wykorzystane zostały również zabiegi optycznie powiększające przestrzeń, które jednocześnie dodają wnętrzu wyrazistości.

Kawiarnia Pasjo Cafe

Projekt kawiarni obejmował zarówno opracowanie dokumentacji technologicznej na potrzeby SANEPID, jak również wykonawczy projekt aranżacji wnętrz wraz z nadzorem autorskim. Dużym wyzwaniem była niewielka powierzchnia lokalu (60m2) i ograniczony budżet. Projekt utrzymany został w przyjemnej stylistyce, która przyciąga przechodniów i sprawia że klienci chętnie tu wracają. Rozmieszczenie stolików stanowi doskonałe otoczenie do prywatnych i biznesowych spotkań.

Kawiarnia widokowa

Projekt obejmował aranżację kawiarni o powierzchni 130 m2, znajdującej się na ostatniej kondygnacji budynku Centrum Obsługi Ruchu Turystycznego. Wnętrze utrzymane jest w eleganckiej stylistyce glamour. Restauracja działa zarówno w dzień jak i w nocy, dlatego kolorystyka wnętrza balansuje pomiędzy odcieniami czerni i bieli z duża ilością drewna. Całość rozświetlają złote lampy, które stanowią zarazem główny element dekoracyjny baru. Całość tworzy przyjemną oprawę spotkań towarzyskich.

Mieszkanie Krowodrza

Projektowane mieszkanie utrzymane jest w klasycznej, ponadczasowej stylistyce. Do aranżacji użyte zostały niektóre meble z poprzedniego mieszkania Inwestorów, dlatego też niezwykle istotnym elementem były projekty mebli, które miały stanowić dla nich tło. Powstała w ten sposób zabudowa łączy formy klasyczne z nowoczesnymi i sprawia, że wnętrze jest jasne i przestronne. Wyzwaniem projektowym był także nietypowy kształt lokalu, który poprzez wykorzystanie zabiegów optycznych stał się mniej odczuwalny.

Mieszkanie Osiedle Oficerskie

Projekt obejmował mieszkanie w willi z lat 30-tych. Życzeniem Inwestorki było wprowadzenie nowoczesności i życia w stare mury. Każde pomieszczenie odznacza inny, intensywny kolor ścian połączony z wszędzie obecną bielą. Wyjątkiem jest salon utrzymany w stonowanej kolorystyce, o klasycznym charakterze, z wykorzystaniem drewnianych, odrestaurowanych mebli.

Mieszkanie przy Parku

Wytyczną Inwestorów była aranżacja mieszkania przeznaczonego na wynajem. Przy niewielkim budżecie należało stworzyć mieszkanie funkcjonalne, atrakcyjne i uniwersalne. Zaprojektowane wnętrze jest jasne i przytulne, ze spójną kolorystyką bazującą na bieli, szarościach i błękitach. Widoczne są elementy stylu skandynawskiego. Główne materiały wykończeniowe są wysokiej jakości, co gwarantuje, że mieszkanie będzie się dobrze prezentowało przez lata.

Dom w stylu klasycznym

Wnętrze domu nawiązuje do architektury budynku w stylu dworkowym. Utrzymane jest w duchu klasycznym, w jasnej, eleganckiej kolorystyce. Aby uzyskać klasyczny charakter w nowobudowanym obiekcie, niezbędne było wykorzystanie sztukaterii gipsowych zdobiących zarówno ściany jak i rozrzeźbione sufity. Pojawiają się również piękne kryształowe lampy i abażury, parkiet w jodełkę francuską, marmurowy kominek portalowy oraz meble w klasycznym stylu. Całość jest spójna i harmonijna. Pokój dziecka, do którego meble zostały zakupione częściowo już wcześniej, rządzi się swoimi prawami, a kolorystyka przełamuje klasyczne kanony.

Dom w kopule pod Warszawą

Projekt domu w kopule był zarazem bardzo interesujący i oryginalny, jak i bardzo skomplikowany. Ściany zewnętrzne biegną w łuku i dodatkowo są nachylone w łuku, co sprawia, że na każdej wysokości obrys budynku jest inny. W tym domu niemal nie ma kątów prostych, a każde pomieszczenie ma inny kształt w formie zaokrąglonego trapezu. Wnętrze w kopule było wyzwaniem, które chętnie podjęliśmy i stworzyliśmy przestrzeń przyjazną i przyjemną do zamieszkania.

Apteka w kopule pod Warszawą

Obok domu w kopule powstała apteka w kopule. Projekt apteki był równie skomplikowany jak kopuły mieszkalnej. W tym wypadku nawet ściany wewnętrze nie przebiegają w linii prostej, tylko są łukami. Projekt obejmował część dostępną dla klientów oraz antresolę ze szklaną podłogą. Wnętrza utrzymane są świeżej kolorystyce bazującej na bieli z dodatkiem mocnego koloru, co bardzo dobrze współgra z charakterem budynku. Wszystkie meble zostały indywidualnie zaprojektowane do tej realizacji.

Mieszkanie Bobrzyńskiego

Zlecenie dotyczyło projektu wnętrza mieszkania dla singla w męskim stylu. Mieszkanie przeszło całkowitą metamorfozę poprzez wyburzenie wszystkich ścianek działowych i ich nową aranżację. Kuchnia, salon i przedpokój stanowią jedną wspólną przestrzeń, sypialnia oddzielona jest szklaną ścianką z zaciemniającą roletą. Za blokiem kuchennym ukryta jest garderoba w dawnym niefunkcjonalnym przedpokoju. Mieszkaniu został nadany charakter loftowy poprzez użycie cegieł, technicznych lamp i siatek cięto-ciągnionych.

Mieszkanie Ruczaj

Projekt tworzony był z myślą o młodym małżeństwie z dzieckiem. Projektowane mieszkanie posiada ciekawy układ ścian zewnętrznych, który stał się pretekstem dla niektórych rozwiązań projektowych. Wewnętrzny układ mieszkania został dostosowany do potrzeb przyszłych mieszkańców poprzez zmiany w układzie ścian wewnętrznych oraz instalacji. Istotnym elementem aranżacji były projekty pojemnych mebli, które stanowią o funkcjonalności wnętrza.

Mieszkanie na 2 Pułku Lotniczego

Zadaniem projektowym była całkowita re-aranżacja dwupokojowego mieszkania dla potrzeb młodego i energicznego małżeństwa, które nie boi się zdecydowanych barw. Podczas projektowania istotne było stworzenie w salonie zarówno przytulnej strefy wypoczynkowej jak i wygodnego miejsca do pracy. Zakres prac obejmował kompleksowy projekt wnętrz wraz indywidualnymi projektami większości mebli.

Apartament Wiślane Tarasy 2

Zlecenie obejmowało zaprojektowanie kuchni z jadalnią oraz salonu w nowoczesnej stylistyce. W realizacji zostały wykorzystane ekskluzywne materiały wykończeniowe takie jak fornirowane okładziny ścienne, naturalne drewno i marmur. Jasna kolorystyka apartamentu została przełamana intensywnymi kolorami dodatków, obrazów i malowidła ściennego w kuchni. Inwestorzy zdecydowali się na wykorzystanie designerskich lamp i mebli, które dodały wnętrzu wyrazistości.

Dom pod Krakowem

Projekt obejmował re-aranżację salonu oraz projekt wnętrz ogrodu zimowego. Wnętrze salonu zaprojektowane jest w eleganckim, ponadczasowym stylu. Dominują klasyczne kolory beżu i brązu połączone z naturalnym kamieniem, z którego wykonana jest obudowa kominka oraz zabudowa pod telewizorem. Głównym elementem wystroju jest duża biała sofa, która może pomieścić do 10 osób. Wnętrze ogrodu zimowego nawiązuje kolorystyką do salonu, dominują tu również naturalne materiały. Ściana z przejściem do pokoju została wykończona trójwymiarowymi paskami piaskowca, dzięki czemu na ścianie uwidacznia się gra światłocieni w zależności od pory dnia.

Mieszkanie Borek Fałęcki

Projektem została objęta część mieszkania zlokalizowanego na poddaszu, obejmująca kuchnię ze spiżarnią oraz dwie łazienki. Wnętrza utrzymane są w spójnej kolorystyce bazującej na odcieniach beżu z wstawkami drewna i kamienia naturalnego. Część mieszkania znajduje się pod skosami dachu, które zostały zagospodarowane tak, aby wnętrza były maksymalnie funkcjonalne.

Dom w Skawinie

Projekt domu powstawał w oparciu o istniejący układ ścian działowych oraz przy zachowaniu możliwie największej ilości istniejących instalacji wewnętrznych. Dom w założeniu przeznaczony był na wynajem. Całość utrzymana w beżowo-brązowej kolorystyce z barwnymi akcentami nadającymi wnętrzu wyrazu. Wnętrze jest nowoczesne, proste i minimalistyczne.

Mieszkanie Brama Zwierzyniecka

Użyte w aranżacji materiały cechuje wysoka jakość i ponadczasowa stylistyka. Istotnym elementem aranżacji było zaprojektowanie łazienki, w taki sposób, aby zmieściły się tam wszystkie niezbędne sprzęty (umywalka, toaleta, bidet, wanna, prysznic oraz pralka). Kuchnia jest otwarta na salon. Powierzchnię blatów roboczych i szafek powiększa wolnostojąca wyspa, która stanowi równocześnie oparcie dla stołu jadalnego.

Apartament Willa Awangarda

Kompleksowym projektem wnętrz objęta została kuchnia i łazienka. Pozostałe pomieszczenia, w tej luksusowej willi na krakowskim Podgórzu, objęte były konsultacjami. Wyzwaniem projektowym było stworzenie harmonijnego wnętrza w lokalu o bardzo nietypowym i skomplikowanym układzie, z dużą ilością skośnych ścian. Projekt miał na celu stworzenie wnętrz o typowo męskim charakterze.

Mieszkanie w Skawinie

Projekt kompleksowy zakładał aranżację kuchni i dwóch łazienek oraz przedpokoju. Pozostałe pomieszczenia w tym dwupoziomowym mieszkaniu zostały objęte konsultacjami architektonicznymi. Powstały wnętrza proste i nowoczesne, a zarazem eleganckie. Dominuje jasna, przyjemna kolorystyka oparta o biel, ecru i brąz. Istotną rolę w realizacji odgrywa oświetlenie, za pomocą którego można sterować klimatem w wnętrzach.

Dom pod Warszawą

Projekt salonu oraz jadalni stworzony został z myślą o czteroosobowej rodzinie, dla której niezwykle istotne było utworzenie przytulnego wnętrza stanowiącego centrum życia rodzinnego. W aranżacji wykorzystane zostały głównie naturalne materiały najwyższej jakości takie jak drewno, kamień, skóra oraz wełna, dzięki czemu całość jest przyjazna dla oka i ekologiczna.

© 2013 by
FRS ARCHITEKCI :: architektura kraków :: projekty domów